Vacanțele rezervate pentru Rusalii în România sunt cu 40% mai scumpe ca anul trecut

 

Weekendul de Rusalii este cel mai aglomerat din acest sezon, fiind înregistrate cu 144% mai multe înnoptări decât anul trecut. Prețul unei camere de hotel pentru un sejur de două nopți, pentru două persoane, în timpul Rusaliilor, a crescut cu 40% față de 2021.

Este primul weekend din an in care litoralul trece in prim plan. Statiunile montane si balneoclimaterice raman si acestea cautate de un procent ridicat de romani.

Se anunță o vară extrem de aglomerată pentru hotelierii și operatorii din industria turismului intern, mai ales că este pentru prima dată când nu mai există restricții de călătorie după doi ani de pandemie. În plus, cardurile de vacanță pentru 2022 au început să fie încărcate, astfel că românii au început deja să își rezerve sejururile de vară, profitând de ofertele estivale de tip early booking și de faptul că au posibilitatea de a achita cazarea cu tichetele primite (inclusiv cu cele rămase nefolosite din 2019 și 2020, pe care le mai pot utiliza doar în luna iunie), anunță reprezentanţii platformei  Travelminit.

Mai mult decât atât a fost înregistrată o creștere semnificativă a rezervărilor pentru weekendul prelungit (sâmbătă, duminică și luni) de Rusalii, care s-a sincronizat anul acesta și cu debutul vacanței copiilor. În același timp, au început să se contureze deja preferințele pentru sezonul estival: în ceea ce privește unitățile de cazare, turiștii aleg acum mai degrabă pensiuni și apartamente, astfel încât să se bucure de mai multă intimitate, de o vacanță liniștită într-un cerc restrâns (familie sau grup de prieteni). Cât despre destinațiile favorite, așa cum era de așteptat, marile orașe (33% din rezervări), litoralul românesc (27% din rezervări) și stațiunile balneare (17%) sunt în continuare la mare căutare.

Aglomerație în minivacanța de Rusalii: cât de mult s-au scumpit vacanțele în România?

Urmează cel mai aglomerat weekend din acest sezon, platforma înregistrând cu 144% mai multe înnoptări pentru weekendul de Rusalii din 2022 comparativ cu cel din 2021. Au fost eliminate restricțiile, nu mai există incertitudine în ceea ce privește deplasările, așa cum se întâmpla în anii trecuți, astfel că turiștii se pot bucura acum de călătorii fără griji.

Există, însă, câteva schimbări la nivelul tarifelor percepute de hotelieri, care sunt acum mai mari decât în anii trecuți, un fenomen pe care specialiștii l-au tot anunțat în ultima perioadă. În România, prețul unui sejur pentru 2 persoane, 2 nopți, în timpul Rusaliilor, a crescut semnificativ comparativ cu 2021. De exemplu, tariful pentru o cameră de hotel a crescut cu 40%, de la 638 lei la 895 lei, în timp ce prețul pentru o cameră la pensiune a crescut cu 36%, de la 529 lei la 717 lei.

În ciuda scumpirilor, turiștii mai pot folosi și în luna iunie voucherele vechi, rămase nefolosite din 2019 și 2020, pentru achiziția cazărilor în țară. De asemenea, au început să fie încărcate și cardurile de vacanță pentru 2022, o măsură care va avea un impact uriaș pentru piața turismului, dar și pentru turiștii care se vor putea bucura de vacanțe la prețuri accesibile, grație acestui stimulent financiar susținut de stat.

„Ne așteptam la o creștere a numărului de rezervări pe timpul verii, însă trebuie să recunoaștem că este o creștere chiar mai mare decât ne-am imaginat, ceea ce nu poate decât să ne bucure, fiind un semn clar al interesului turiștilor pentru destinațiile din România. Această minivacanță de Rusalii este doar începutul unei veri pline în turism, care, treptat, va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, mai ales că avem în continuare disponibilități la cazări din toată țara, pachete promoționale, dar și locuri noi de explorat”, a declarat Rita Szilveszter, online marketing expert Travelminit.ro.

 

Sursa: Realitatea Travel