Traficul de călători s-a intensificat, vineri, la frontiera cu Ungaria, mai ales pe sensul de ieşire din România, pentru că multe persoane aleg să îşi petreacă minivacanţa de Sfânta Maria în străinătate, autorităţile luând măsuri pentru a încerca să reducă timpii de aşteptare pentru formalităţi.
Potrivit aplicaţiei de monitorizare a traficului de la frontieră, care poate fi consultată pe site-ul Poliţiei de Frontieră, Nădlac II este punctul cel mai aglomerat, iar la ieşirea din ţară se înregistrează coloane de maşini şi un timp mediu de tranzitare de 90 de minute. Aplicaţia informează că aici sunt deschise opt artere de ieşire din România pentru traficul uşor şi turistic, dar se înregistrează un „număr mare de autoturisme prezente la verificările de frontieră”.
La Nădlac II este aglomeraţie şi pe sensul de intrare în România, pe care sunt deschise şase artere şi se aşteaptă 60 de minute pentru formalităţile de trecere.
La Nădlac I, pe DN 7, se poate ieşi din ţară pe trei artere şi se aşteaptă 40 de minute, în timp ce la intrare nu este aglomeraţie.
În judeţul Bihor, la Valea lui Mihai se aşteaptă 30 de minute pentru a se ieşi din România (este disponibilă o arteră), iar în judeţul Satu-Mare, la Petea, se aşteaptă 50 de minute pentru ieşirea din ţară (cinci artere). La Petea este aglomeraţie şi pe sensul de intrare, pe care sunt deschise tot cinci artere şi se aşteaptă pentru formalităţi 40 de minute.
„Ne aflăm în plin sezon estival şi se apropie minivacanţa de Sfânta Maria, prilej pentru mulţi cetăţeni români de a călători în afara graniţelor ţării, sens în care, având la bază experienţa de acum două săptămâni, când prin punctele de frontieră de la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea au trecut peste 300.000 de persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, ne aşteptăm şi de această dată la o creştere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei”, a informat, vineri, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad.
Autorităţile de frontieră au luat măsuri pentru a se reduce cât mai mult timpii de aşteptare la frontieră, prin suplimentarea echipelor de control şi folosirea tuturor arterelor disponibile. La frontiera judeţelor Arad, Bihor şi Satu-Mare lucrează în aceste zile aproximativ 450 de poliţişti de frontieră.
„Menţionăm că formalităţile de frontieră specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, sens în care, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost contactate autorităţile statului vecin în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate şi totodată cu respectarea metodologiei de lucru”, a mai transmis STPF Arad.
foto: arhiva
Sursa: Realitatea de Arad