Pentru a combate căldura, Madridul invită turiştii să se refugieze în muzee

Cultura ca refugiu climatic: pentru a-i ajuta să facă mai bine faţă căldurii, primăria din Madrid vrea să încurajeze turiştii să viziteze muzeele oraşului în cele mai fierbinţi momente ale zilei vara aceasta, graţie unor spectacole gratuite, care beneficiază de aer condiţionat, informează AFP.

Primăria capitalei spaniole a luat act de faptul că, în ultimii ani, oraşul a devenit o destinaţie turistică de top, chiar şi în plină vară, când temperaturile se apropie sau depăşesc 40 de grade Celsius.

Străinii în special, în primul rând americanii, germanii, francezii şi mexicanii, sunt din ce în ce mai numeroşi, iar fiecare an marchează un nou record de vizitatori. În iulie şi august 2023, Madridul a primit peste 1,6 milioane de turişti.

Şi dacă dimineţile sunt destul de suportabile, „căldura este o problemă recurentă, iar centrele urbane au nevoie să fie reîmprospătate: chiar şi în Parcul El Retiro, la ora 15.00, este cald. Cele mai bune locuri de refugiu sunt cele cu aer condiţionat, adică muzeele, cinematografele şi bibliotecile”, explică Marta Rivera de la Cruz, consilier municipal pentru cultură şi turism.

Muzeele Prado, Reina Sofía şi Thyssen, cele mai importante din capitala spaniolă, precum şi Galería de las Colecciones Reales, vor găzdui reprezentaţii gratuite de flamenco între orele 15:00 şi 17:00, practic în fiecare zi din iulie şi august.

Nume mari ale flamenco-ului, cum ar fi Eduardo Guerrero, Rafael Andujar sau Yolanda Osuna, vor cânta şi dansa în faţa publicului în cadrul acestor reprezentaţii.

Cinematografele vor încerca, la rândul lor, să atragă madrilenii în aceleaşi ore prin preţuri reduse pentru primele proiecţii (în jurul orei 16:00), în timp ce bibliotecile vor oferi spectacole de monologuri umoristice la începutul după-amiezii.

Măsura, implementată pentru prima dată în această vară, „nu va presupune un consum suplimentar de energie”, a subliniat Marta Rivera de la Cruz, care preferă să evite să vorbească despre lupta împotriva schimbărilor climatice, ci mai degrabă despre „o schimbare de atitudine faţă de căldură” şi despre „conştientizare”.

AGERPRES