După cum sugerează și numele, este vorba despre documentul digital care dovedește că titularul a fost vaccinat împotriva Covid și ii permite să se deplaseze din nou liber între țări. Este o idee care a luat naștere de ceva vreme și pe măsură ce numărul de oameni care sunt vaccinați crește, ideea prinde și mai mult avânt.
Miercuri, 17 martie, UE a declarat că va acționa pentru emiterea certificatelor digitale verzi pentru a reporni turismul european până în vară. Aceste permise ar conține detalii despre rezultatele testelor Covid, precum și dovada vaccinărilor, permițându-le celor care au un test negativ recent să călătorească.
Islanda (care și-a deschis frontierele pentru călătorii vaccinați pe 18 martie) și Polonia au început deja să elibereze certificate, în timp ce Suedia, Danemarca și Estonia au anunțat că sunt în curs de dezvoltare a pașapoartelor de imunitate digitală. Spania și Grecia fac și ele presiuni pentru o implementare mai rapidă, deoarece sezonul estival se apropie cu pași grăbiți. Grecia a confirmat că vizitatorii care pot demonstra că au făcut vaccinul, au anticorpi sau un test negativ vor putea intra în țară pentru vacanță de vineri, 14 mai.
Vor arăta ca niște pașapoarte obișnuite?
Nu, acestea vor fi sub forma unei aplicații digitale sigure care poate fi verificată rapid și ar putea arăta înregistrările de vaccinare, precum și rezultatele recente ale testelor Covid. Certificatul verde digital al UE ar putea fi, în schimb, emis în format fizic. https://realitateatravel.net/pastreaza-in-siguranta-dovada-vaccinarii-safe/
Vor avea nevoie și copiii de pașaport pentru vaccinare?
Un pașaport de sănătate bazat exclusiv pe prezența sau absența vaccinării ar fi inutil pentru copii. Însă permisele digitale verzi propuse de UE ar arăta rezultatele recente ale testelor Covid – permițând astfel călătoria copiilor care au rezultate negative.
Când s-ar putea introduce aceste pașapoarte pentru vaccin?
La sfârșitul lunii februarie, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că UE a fost de acord că sunt necesare aceste certificate și că va dura aproximativ trei luni pentru a fi implementate. Acest lucru a fost confirmat miercuri, 17 martie. Totodată, ar fi disponibile doar pentru cetățenii UE și ar fi emise de către fiecare stat în parte.
Care a fost reacția generală?
Evident, industria turismului și companiile aeriene sunt foarte dornice ca oamenii să se deplaseze din nou, de îndată ce este sigur acest lucru. În 2020, compania aeriană australiană Qantas a spus că, pe viitor, va transporta doar pasageri care dețin un certificat de vaccin, la fel ca operatorul de croazieră și tour operatorul Saga, care a spus că va accepta doar clienții care au fost vaccinați. Destinațiile care se bazează exclusiv pe turism sunt, de asemenea, dornice să fie introduse pașapoartele pentru vaccin.
Va fi necesară în continuare purtarea măștii, chiar și după vaccinare?
Da, în ciuda datelor pozitive, nu este confirmată în totalitate eficiența vaccinurilor în privința transmiterii. Va fi necesar să se poarte măști și să se ia în continuare măsuri de distanțare socială. În plus, niciun vaccin nu este 100% eficient.
https://www.bbc.com/news/world-europe-56522408