5 zile în Iordania

iordania_in_5_zile

Iordania este una dintre cele mai populare destinații turistice din Orientul Mijlociu, din motive întemeiate. Există multe de făcut și de văzut. Iordania este cunoscută pentru ospitalitate și ca țară sigură și stabilă.

Iată cum să petreceți cinci zile în Iordania, bifând punctele de atracție turistice și locurile preferate de localnici. Dacă aveți mai mult timp în Iordania, petreceți încă o zi în Amman, mergeți la nord spre Jerash și Umm Qais pentru o zi sau două, faceți aventuri în Wadi Mujib sau rezervați un tur axat doar pe mâncare. Puteți afla mult mai multe despre istoria regatului și alte lucruri interesante. 

Ziua 1: Amman

Amman este un oraș înfloritor de patru milioane de oameni. Pentru a vedea principalele obiective turistice și a mânca cele mai bune preparate 36 de ore sunt suficiente.

Începeți cu un fresh de rodie cu vedere la Wild Jordan Center, la capăt de Rainbow Street. Centrul este condus de Societatea Regală pentru Conservarea Naturii și încasările sunt destinate comunităților rurale care au opt rezerve naturale în toată țara.

Veți găsi unele dintre cele mai bune vederi asupra orașului vechi Amman. Magazinul de cadouri vinde suveniruri făcute manual și cadouri de calitate superioară față de magazinele de suveniruri din centrul orașului. 

Luați un sandwich falafel de la Al Quds, considerat pe scară largă ca fiind cel mai bun falafel din oraș. Apoi, luați un desert de după-amiază: Kunafa, baklava, basbousa și alte dulciuri de la Habibah.

Cina o puteți servi la Fakhr El-Din sau Al Quds. Al Quds servește cel mai bun fel de mâncare tradițional din Iordania (orez, carne, migdale și iaurt fermentat), în timp ce Fakhr El-Din servește preparate rafinate din bucătăria arăbească. Faceți o rezervare pentru acesta din urmă sau pregătiți-vă să așteptați pentru o masă. Încheiați seara la Cafe de Paris, Dubliners Cantaloupe, O Six sau Maestro Bar.

http://fakhreldin.com

https://alquds-aljadeed.com

Ziua 2: Amman și Wadi Rum

Treziți-vă devreme și mergeți la Cafe Rumi pentru cafea și prăjitură cu cardamom.

Mergeți sau luați un Uber către Cetatea Amman. Petreceți ceva timp explorând vechile ruine romane și omayyade, apoi urcați pe deal până la amfiteatrul roman.

Puteți merge apoi la Hashem, unul dintre cele mai populare locuri de luat prânzul din Amman care are hummus cremos (datorită tonelor de ulei de măsline) și cel mai pufos falafel din lume.

Închirierea unei mașini în Iordania vă permite să vedeți cum trebuie un loc, ceea ce este foarte util mai ales atunci când aveți zile limitate. Amman are traficul un pic agitat, dar în general în Iordania este destul de ușor de condus și, odată ce ați ieșit din oraș, veți fi pe o autostradă dreaptă până la Wadi Rum.

Există mai multe moduri de a vedea Wadi Rum. Puteți poposi într-o tabără de beduini să dormiți în corturi, ceea ce poate fi distractiv. Veți fi dus într-un camping cu alte grupuri mici, unde veți discuta, veți bea ceai și veți mânca o cină gigantică, de obicei pregătită într-un cuptor subteran. Uneori, există dansuri beduine tradiționale.

http://wadirum.jo

În timpul zilei, puteți alege să faceți drumeții, să luați o cămilă sau să vă deplasați spre diferite atracții celebre. Sau, puteți dormi în aer liber și puteți avea o experiență unică. Încercați să ajungeți la timp pentru a prinde apusul de soare de pe stânci.

Ziua 3: Wadi Rum și Petra

Micul dejun specific în Iordania este de obicei ceai, servit cu pâine încălzită pe foc, za’atar, brânză și gem. Petreceți dimineața explorând dunele de nisip și stâncile aparent nesfârșite din Wadi Rum cu ghidul dumneavoastră. 

În jurul prânzului, întoarceți-vă la mașina închiriată și conduceți 1,5 ore până la Petra.

http://www.visitpetra.jo

Primăvara sau toamna vremea este perfectă de venit în Iordania. Căldură în timpul zilei, vreme de jachetă noaptea. Dacă mergeți atunci, puteți vizita Petra după-amiaza și să vă întoarceți la hotel până la întuneric. Vă recomandăm să vizitați primăvara sau toamna, dacă puteți.

Petra este frumoasă, istoria este fascinantă, iar sculpturile acesteia sunt impresionante. Este, de asemenea, cel mai turistic punct din Iordania și, în ultimii 10 ani, a înregistrat o creștere a numărului de persoane care vând plimbări cu măgari și cai, cărți poștale și alte amintiri.

Dacă reușiți să treceți de vânzătorii ambulanți, va fi ușor să înțelegeți de ce Petra este una dintre Noile Șapte Minuni ale Lumii. Asigurați-vă că vă opriți în centrul și muzeul vizitatorilor pentru a înțelege mai bine cum și de ce există Petra.

Ziua 4: Little Petra și Marea Moartă

Prima oprire este Little Petra, care este mult mai puțin vizitată decât atracția principală și, din acest motiv, este mai fermecătoare. Ruinele nu sunt la fel de impresionante, dar canioanele și stâncile sunt la fel de frumoase.

Ajunși la mașină, veți conduce de-a lungul autostrăzii regelui, un drum pitoresc, deluros, care merită câteva opriri pentru poze tip vedere din Iordania. Veți ajunge la Marea Moartă după-amiaza.

Mergeți la plaja hotelului dvs., acoperiți-vă cu noroi de la Marea Moartă și intrați în apă. Există atât de multă sare în Marea Moartă încât nu vă veți scufunda și plutirea fără efort este o senzație foarte ciudată. Hotelurile sunt singurele clădiri din jur, dar toate au baruri și de multe ori divertisment nocturn. 

Ziua 5: Madaba

Opriți-vă pentru a vedea locul Botezului Mântuitorului unde se crede că Iisus a fost botezat de Ioan Botezătorul. Există, de asemenea, câteva ruine romane și bizantine aici.

Mergeți spre Madaba, un oraș antic cu sute de mozaicuri bizantine și omayyade. Vizitați Biserica Ortodoxă Greacă Sf. Gheorghe pentru a vedea o hartă mare din mozaic, care descrie Țara Sfântă. Parcul arheologic are mult mai multe mozaicuri și adăpostește și Biserica Fecioarei Maria.

Vizitați Altarul Tăierii lui Ioan Botezătorul, Muzeul subteran al Acropolei și aruncați o priveliște din clopotniță. Pe drum, există o librărie rară pe strada Haya de lângă biserică.

Luați prânzul la Haret Jdoudna, un loc însorit care servește salate mari și mezze. Vă puteți opri apoi la Mt. Nebo, unde, potrivit Bibliei ebraice, lui Moise i s-a acordat o vedere asupra Țării Promise.

Dacă vă întoarceți la Amman, trebuie să încercați shawarma la Reem’s, cel mai vechi loc de shawarma din oraș (carne de vită și miel, fără pui).