Italienii și cele 10 reguli după care trăiesc

italienii_si_cele_10_reguli_poza_reprezentativa

Fie că e vorba despre prepararea pastelor, fermentarea vinului sau pur și simplu enjoying life, italienii par să se descurce de minune! Bineînțeles, a durat câteva mii de ani pentru a ajunge la performanța asta, dar astăzi, națiunea care pune mâncarea pe primul loc face lucrurile în așa fel încât este invidiată de lumea întreagă. 

Mâncatul și băutul nu sunt doar o formă de divertisment pentru italieni, ci sunt înglobate în fiecare etapă a zilei. De la primul espresso și până la digestivul final, o zi italiană decurge după niște reguli prestabilite despre cum, când, de ce și cu cine împarți mesele și vinul bun. 

Este un stil de viață și probabil, unul dintre cele mai bune. Acestea sunt cele 10 reguli pe care le urmează italienii și pe care o să vrei să le adopți și tu. 

1. Alege produse proaspete

Piața este cea mai bună prietenă a italianului, deoarece știe că ingredientele proaspete sunt cele mai bune. Sigur, vei găsi supermarketuri în Italia, dar dacă vrei cele mai coapte roșii, cele mai fine brânzeturi și cel mai bun ulei de măsline, mergi direct la sursă. 

2. Produsele sezoniere

Deoarece unele fructe și legume nu se găsesc pe tot parcursul anului, majoritatea culturilor sunt sezoniere. Există momente grozave pentru anumite alimente și momente nu atât de grozave pentru altele. Vrei cele mai bune roșii? Din mai până în octombrie le vei găsi pe cele mai suculente și mai aromate. Recolta de măsline? E toamna târziu. Italienii știu acest lucru și își cultivă culturile și cumpără produsele când trebuie.  

3. Regula cafelei

Italienii nu se dau în vânt după mic dejun. La ei, micul dejun constă în comandarea unui espresso și a unui croissant. Dar fii atent la modul în care comanzi. O cafea în Italia înseamnă un shot de espresso. Dacă vrei un latte ca la Starbucks trebuie să ceri un caffe latte, ca să nu te trezești cu o cană de lapte fierbinte în loc de cafea.

4. Uleiul de măsline

Dacă vrei să gătești în Italia este foarte puțin probabil să găsești alt tip de ulei în afară de cel de măsline. Gătitul cu ulei de măsline este regulă și poate ține loc și de unt de cele mai multe ori. 

5. Felurile de mâncare contează iar pastele nu sunt un fel principal

 Un prânz tipic italienesc constă în „primo”, care sunt de obicei niște paste. „Secondo” este de obicei carne sau pește, iar „contorno” este salata sau legumele. Cina începe cu „antipasto” care are mezeluri, măsline și anghinare, urmat de paste (primo), carnea (secondo), garnitura (contorno) și desert (dolce). 

6. Băuturile au legătură cu mâncarea

Cultura băuturilor din Italia este la fel de bine structurată ca și cultura alimentară, iar cele două sunt complet legate. Italienii privesc băutura ca o modalitate de a îmbunătăți mâncarea. De obicei, nu veți găsi italieni care își beau vinul înainte ca un fel de mâncare să fie adus la masă, deoarece vinul este menit să completeze felul de mâncare. În termeni italieni mai romantici se poate spune că sunt menite una pentru cealaltă.

7. Mai multă băutură și mâncare

Ziua italiană este bazată în întregime pe alimente și băuturi. După prânz, există merenda, gelato de la ora 16:00. Urmează aperitivo, un ritual înainte de cină, ce constă în băuturi acompaniate de gustări sărate, cum ar fi Aperol și Negronis, menite să producă pofta de mâncare. Desigur, există și digestivo, băutura de după cină, cum ar fi amaro sau grappa, care ajută la digerarea mesei și te pun în starea potrivită pentru a merge la somn. https://www.the500hiddensecrets.com/italy/venice/drink/great-spritz

8. Pâinea

Sintagma „fare la scarpetta” se traduce prin „fă pantofiorul”. Dar se referă defapt la faptul că pâinea de pe masă este acolo pentru a scoate sosul, nu pentru a fi folosită la mâncarea propriu zisă. https://realitateatravel.net/calatoreste-ca-un-italian/

9. Vinul de casă este mai mult decât fin

S-ar putea să asociezi vinul de casă cu ceva servit într-o cutie, dar ar fi păcat. Vino della casa este de obicei un soi local, iar pentru că ești în Italia, cu siguranță este minunat și ieftin!

10. Mesele sunt pentru familie

Una dintre cele mai bune tradiții ale italienilor este masa săptămânală în familie. De obicei duminica, familiile mari se reunesc pentru a aduce mâncarea și băutura italiană sub un singur acoperiș, în timp ce se bucură de timpul petrecut împreună. 

Mănâncă bine, bea băutură de calitate și bucură-te de viață! Astea sunt regulile după care fiecare om ar trebui să trăiască.