Noul muzeu în formă de balenă

noel_muzeu_de_observare_a_balenelor_in_forma_de_balena_poza_reprezentativa

La o primă vedere, cu toții ne dăm seama că muzeul The Wale de pe coasta de sud a Norvegiei arată ca o balenă, mai exact ca o coadă de balenă care iese din apă. Dar, la o privire mai atentă, vizitatorii vor descoperi că această minune arhitecturală este de fapt un punct de urmărire pitoresc și un centru educațional unde pot afla mai multe informații despre viața locală marină.

Proiectat de studioul de arhitectură danez a lui Dorte Mandrup, The Whale se află în Andenes, pe insula Andøya, la aproximativ 300 de km nord față de Cercul Polar. Atracția de pe coastă întâmpină mii de vizitatori în fiecare an pentru acțiuni de observare a balenelor, datorită canionului din zonă, care atrage mai multe specii de balenă care se hrănesc aproape de țărm.

Din iunie până în august este ușor să reperezi balenele pilot, minke și cașalot în zonă. În lunile mai reci de iarnă, orcile și balenele cu cocoașă pornesc în călătoriile lor migratoare. Vizitatorii se vor putea bucura de toată acțiunea de urmărire a balenelor de pe acoperișul curbat al muzeului The Whale, care are o platformă înclinată cu alei pavate în piatră care duc la diverse zone de vizionare. 

În interiorul muzeului The Whale, vizitatorii vor găsi expoziții cu artefacte legate de balene, o cafenea și un magazin de suveniruri. Datorită geamurilor care pornesc din podea până în tavan, cu vedere la Marea Norvegiei, oaspeții pot urmări balenele care migrează în timp ce explorează și diferitele exponate.

The Wale trebuia inițial să se deschidă în 2022, dar după ce dezvoltatorii au descoperit că locația se afla pe locul artefactelor din epoca vikingă, construcția s-a oprit temporar. Muzeul urmează să se deschidă în 2023, însă pentru informații mai exacte puteți accesa site-ul oficial. 

https://www.dortemandrup.dk/work/whale-norway