Festivalul Narciselor, o atracție deosebită pentru turiștii dornici să admire natura și să se distreze, în vestul țării

Mii de narcise sălbatice au înflorit într-o poiană situată la poalele Masivului Retezat, în comuna Sălaşu de Sus (județul Hunedoara), turiştii fiind invitaţi sâmbătă şi duminică să ia parte la manifestările organizate de autorităţile locale cu prilejul unei noi ediţii a „Festivalului Narciselor”.

„Sunt mii de narcise care au înflorit în Poiana Narciselor. Practic, poiana este toată albă. Invităm pe toată lumea la această sărbătoare a comunei, să vadă narcisele în mediul lor natural, dar să nu le rupă de acolo pentru că este păcat să le distrugem”, a declarat vineri, primarul comunei Sălaşu de Sus, Ioan Vlad.

Festivalul este organizat anual, în preajma Sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena, pentru a pune în valoare potenţialul turistic al zonei, în condiţiile în care comuna Sălaşu de Sus a primit, în acest an, statutul de staţiune turistică de interes local.

Manifestările cuprinse în programul „Festivalului Narciselor” vor începe sâmbătă, la ora 10,00, cu o serie de ateliere de lucru dedicate copiilor, cu jocuri şi competiţii sportive care vor avea loc la Şcoala Gimnazială Sălaşu de Sus şi în Poiana Narciselor.

Duminică, de la ora 16,00, în satul Sălaşu de Sus, va avea loc un spectacol folcloric ce va reuni artişti locali, dar şi solişti consacraţi ai muzicii populare româneşti.

Poiana Narciselor este situată între satele Sălaşu de Sus şi Nucşoara şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare.

Accesul spre acest obiectiv turistic se poate face cu maşina, pe un drum asfaltat, cu plecare spre comuna Sălaşu de Sus, din DN 66 Simeria-Petroşani.

Oamenii locului povestesc că primele narcise au fost aduse la Sălaşu de Sus de un olandez, în anul 1900. Florile s-au adaptat la condiţiile de mediu şi au fost apreciate de localnici, care le-au protejat pentru parfumul şi forma lor deosebite.

În timp, narcisele şi-au extins arealul în natură, până aproape de poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat, poiana fiind declarată acum rezervaţie naturală. Narcisele sălbatice sunt mai mici decât cele obişnuite şi sunt integrate deja în flora spontană a Retezatului.

Sursa: Realitatea Travel