Documentarul ”Dunărea sălbatică”, o călătorie magică prin Delta Dunării cu Charlie Ottley

Producătorul britanic de televiziune Charlie Ottley a lansat, luni după-amiază, la Tulcea, documentarul „Wild Danube” (Dunărea Sălbatică), realizat în ultimul an în Delta Dunării, filmul urmând să fie prezentat anul viitor şi pe BBC.

Filmul surprinde Delta în cele patru anotimpuri şi prezintă rezervaţia atât cu biodiversitatea ei, cât şi cu problemele cu care se confruntă comunităţile.

„Ar trebui să existe o comunicare între toate autorităţile care au grijă de Deltă. Cred că suntem cu toţii de acord că este vital să protejăm biodiversitatea, dar de asemenea este important să-i protejăm şi pe oamenii care trăiesc aici. Filmul nostru este despre cum poţi obţine echilibrul între nevoile oamenilor şi ecosistemele naturale. Aici, se poate face turism, poate să fie şi piscicultură, iar aceste activităţi pot să coexiste, fără să fie în detrimentul naturii. Delta este nu doar bijuteria de pe coroana României, în turism sau în biodiversitate. Este şi un loc care trebuie protejat pentru viitor”, a declarat pentru Agerpres Charlie Ottley.

Documentarul ”Dunărea sălbatică” este cadoul pe care jurnalistul și producătorul britanic Charlie Ottley, care acum locuiește în România, l-a făcut românilor, chiar de Ziua Națională. Viața sălbatică din Delta Dunării, traiul pescarilor în localitățile dintre ape, poveștile locurilor, toate ne sunt prezentate, în mod realist, cu bune și cu rele, în filmul lui Charlie. El a declarat pentru Discover Dobrogea, că ”Delta Dunării este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa și chiar din lume”.

Charlie Ottley ne prezintă în filmul pe care l-a realizat, o incursiune prin zonele turistice din Delta Dunării, tradițiile oamenilor, dar și lumea mirifică a Deltei.

După un an întreg de filmări și peste 15.000 de cadre surprinse, Charlie promovează ”raiul” de la capătul României, deoarece dorește ca el să fie văzut de cât mai mulți turiști străini.

”Ideea a fost să filmăm, în 4 anotimpuri, viața în Delta Dunării. Să observăm oamenii care trăiesc aici, tradițiile și costumele lor, diferitele culturi ale minorităților care locuiesc în deltă și să le arătăm lumii întregi. Acesta e un loc special și cred că este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa și chiar din lume. Îi mulțumesc Asociației Delta Dunării, pentru tot sprijinul pe care ni l-a oferit la filmările noastre pentru realizarea documentarului.

Mulți europeni nu știu că este o opțiune reală pentru ei să vină aici și să petreacă o săptămână într-un mod plăcut, să se plimbe pe aceste minunate căi navigabile, pe canalele din Deltă, să ajungă la lacuri și să admire stufărișul, nuferii și viața păsărilor din natură”, a declarat pentru Discover Dobrogea, britanicul Charlie Ottley.

”Delta este minunată. De fapt, în afara țării, foarte puțini oameni au auzit despre Delta Dunării. Este Amazonul Europei și cred că vom putea, în curând, să vedem turiști de pe toată planeta venind aici, să viziteze Delta Dunării și să admire superbele priveliști și ecosistemul, care este unic”, spune Charlie Ottley.

Charlie Ottley i-a luat un interviu și lui Ivan Patzaichin în această vară, chiar lângă casa acestuia, din localitatea Mila 23. Din păcate, însă, sufletul Deltei Dunării, cel mai mare canoist român, omul care a promovat Delta cel mai mult, care a iubit-o și a atras permanent atenția asupra faptului că este agresată de către cei care practică turismul de o zi, a murit pe 5 septembrie 2020. 

Pentru a-i aduce un omagiu, jurnalistul Charlie Ottley a scris la finalul documentarului ”în memoria lui Ivan Patzaichin”.

Sursa: Realitatea Travel