TM2023/Ghid turistic: Timişoara atrage prin clădirile istorice, prin poveştile oraşului şi prin tradiţiile gastronomice

Turiştii străini care vizitează Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 sunt atraşi mai ales de clădirile monumentale construite în perioada suveranităţii Coroanei de la Viena şi de poveştile din spatele acestora, de traseul Revoluţiei din Decembrie 1989, de mâncărurile tradiţionale, mai ales de sarmale şi mititei serviţi cu o bere sau cu un vin de producţie locală.

Preşedintele Breslei Ghizilor, Ludovic Satmari, a declarat, pentru AGERPRES, că oaspeţii străini sunt atât de atraşi de Timişoara încât mulţi dintre ei revin sau le recomandă oraşul prietenilor sau rudelor, care vin aici, la rândul lor, cu alţi turişti.

Cel mai important aspect pentru ca Timişoara să devină o atracţie cât mai vizibilă pentru tot mai mulţi vizitatori rămâne promovarea oraşului prin toate mijloacele, potrivit ghidului turistic Ludovic Satmari.

„Creionez tururi ale oraşului mai ales după ce văd reacţiile turiştilor, pentru că eu, iubind oraşul, aş putea fi subiectiv. După parcurgerea unor trasee, la sfârşit, oaspeţii îmi spun că sunt fascinaţi de ceea ce au văzut în oraş, de potenţialul oraşului, de clădirile care se şi renovează. Ei caută mai ales să viziteze oraşul, să afle povestea oraşului, povestea din spatele faţadelor, caută să se plimbe prin parcurile frumoase ale cetăţii, să meargă cu vaporaşul pe Bega, să viziteze cartierele istorice, să afle povestea Timişoarei evreieşti, să facă un tur al art nouveau, să vadă Bastionul cetăţii; caută zonele pietonale, întreg centrul Timişoarei reprezintă cea mai mare zonă pietonală din ţară, cu multe terase foarte plăcute. Le place liniştea oraşului, aerul curat, mâncărurile bune, turul Revoluţiei, care este căutat mai ales de turiştii americani, pentru care comunismul rezonează mai mult decât istoria secolelor XVIII-XIX ale Europei. Sigur, turiştii încearcă să găsească atât mâncare tradiţională, cât şi băuturi locale şi vor să bea o bere locală întotdeauna. La mâncăruri, fiecare mănâncă cel puţin o dată o mâncare tradiţională românească, cel mai mult le plac sarmalele, micii, papanaşii, de care sunt foarte încântaţi, după ce gustă”, a detaliat Ludovic Satmari.

Sursa: Realitatea de Timis