Voucherele de vacanță, obligatorii pentru toți angajații la stat, opționale pentru privat – Ce se modifică în Senat

Pe ordinea de zi a Senatului se află spre aprobare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului referitoare la voucherele de vacanță, obligatorii pentru toți angajații la stat și opționale pentru cei din sectorul privat.

Planul este ca voucherele de vacanță să se acorde cel puțin până în ultima zi din anul 2026, adică până aproape de anul 2027. 

Cuantumul voucherelor de vacanţă propus pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 rămâne la valoarea de 1.450 de lei pentru fiecare salariat bugetar, dar și pentru cei din mediul privat, acolo unde se alocă.

În cazul în care un salariat are mai multe locuri de muncă, el trebuie să aleagă firma de la care va primi aceste vouchere de vacanță.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, este textul explicit aflat în dezbatere la Senat

Sursa: Realitatea Travel