VIDEO Parada Junilor revine pe străzile Brașovului!

După doi ani de întrerupere, din cauza restricțiilor legate de pandemie, anul acesta Brașovul reia tradiția Coborârii Junilor în cetate, o tradiție care este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Brașovului, care dă identitate Brașovului și care este unic în țară,  nu numai pentru simbolistica sa, ci și pentru amploarea pe care o are.

Ca de obicei, Parada Junilor și evenimentele din timpul Săptămânii Luminate sunt organizate de municipalitate în parteneriat cu Asociaţia „Uniunea Junilor din Șcheii Braşovului şi Braşovul Vechi”, care reprezintă toate cele 7 cete de juni, iar Consiliul Local a aprobat un buget de 225.000 lei pentru paradă și aceste evenimente.

În plus, în  perioada 29 aprilie – 1 mai vor avea loc în Piața Sfatului un Târg de Artă Tradițională și Meșteșuguri și un Târg al Producătorilor Locali, în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și respectiv cu comunitatea ROMO. Cele două parteneriate au venit în urma solicitărilor de la cei doi parteneri și au fost aprobate de Consiliul Local, la fel ca și regulamentele și condițiile de selecție a participanților. În urma selecției, 32 de participanți vor fi prezenți la standurile târgului meșteșugarilor și 17 la târgul producătorilor locali.

 „După Săptămâna Luminată, în Duminica Tomii, are loc, după doi ani de pauză, Parada Junilor, paradă care este susținută cu drag de administrație, care ne-a ajutat foarte mult. Vom fi un număr de 215 juni călare, pe același traseu care a fost an de an. Invităm toți brașovenii,și nu numai, să participe alături de noi și să vină la Pietrele lui Solomon, să ciocnim un ou roșu și să bem un pahar împreună“, a declarat Marius Gonțea,  secretar al Asociației Uniunea Junilor din Șcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, în cadrul conferinței de presă organizată astăzi.

Restricții de circulație propuse pentru paradă

215 călăreți vor defila în Duminica Tomii, pe 1 mai, pe traseul deja consacrat: Piaţa Unirii – str. Mureşenilor – Prefectură – str. Republicii – Piața Sfatului – Poarta Șchei – Piaţa Unirii – Pietrele lui Solomon. Plecarea junilor din Piața Unirii se va face la ora 11.00, iar sosirea la Pietrele lui Solomon, unde junii vor descăleca și se vor duce la locurile rânduite pentru fiecare ceată, pentru a petrece alături de prieteni și de toți cei care doresc.

Restricțiile de circulație propuse spre aprobare Comisiei de circulație sunt aceleași ca și în anii trecuți, astfel:

  • Începând cu ora 7.30, pe tot parcursul zilei – va fi blocat accesul auto spre Pietrele lui Solomon, din Piaţa Unirii. Riveranilor li se va permite accesul între Piaţa Unirii şi str. Podul Creţului până la ora 10.00 şi după ora 14.00;
  • Ora 10.00 – va fi blocat accesul auto spre Piaţa Unirii – în dreptul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie (Maternitate); Şirul Gheorghe Dima, str. Constantin Brâncoveanu str. Prundului şi str. C-tin  Lacea vor fi închise;
  • Ora 10.30 – va fi blocat accesul auto pe str. Mureşenilor;
  •     Ora 11.15 – accesul auto pe b-dul Eroilor va fi închis;
  • Ora 11.00 – Coborârea Junilor din Piaţa Unirii.

Şi anul acesta, a fost propusă restricţionarea traficului auto pe strada Constantin Lacea, de la intersecţia cu strada Luca Arbore şi până spre Piaţa Unirii, în intervalul 9.45 – 11.00, accesul fiindu-le permis doar riveranilor.

Până la trecerea grupurilor de juni pe bulevardul Eroilor, va fi interzisă parcarea autoturismelor în parcarea situată în dreptul Parcului Titulescu, până la trecerea de pietoni de la Modarom. Închiderea accesului în această parcare se va face de sâmbătă seară, după ce, pe tot parcursul zilei, polițiștii locali îi vor înștiința pe cei care își parchează mașinile în această parcare cu privire la necesitatea eliberării locurilor de parcare în cursul zilei de sâmbătă.

O decizie finală în legătură cu restricțiile se va lua joi, în cadrul comisiei de circulație.

Secvenţial, traficul va fi redeschis pe măsură ce coloanele de juni vor trece pe fiecare stradă.

De asemenea, proprietarii teraselor de pe traseul paradei, în special cei de pe strada Republicii, au fost anunțați încă de săptămâna trecută că trebuie să ridice terasele pentru buna desfășurare a paradei, și au și luat la cunoștință acest lucru, pe bază de semnătură.

Totodată, primăria a pregătit deja locul de picnic de la Pietrele lui Solomon, care a fost curățat și ecologizat și care va fi punctul final al evenimentelor de duminică. Au fost făcute reparațiile necesare la mese, bănci și vetrele de grătar, iar participanții la sărbătoare vor avea la dispoziție coșuri de gunoi și toalete ecologice, pentru ca zona să rămână curată.

RATBV va avea de asemenea modificări de trasee și orare în ziua de duminică, adaptate paradei și condițiilor de trafic.

„Este absolut normal pentru administrația brașoveană să fie partener în cel mai important eveniment pentru tradițiile din zona Șchei – parada Junilor, finalul Săptămânii Luminate, de Duminica Tomii.  Așteptăm și invităm toți brașovenii și toți vizitatorii Brașovului să fie parte din acest eveniment minunat, după doi ani de zile în care am visat că vom putea să îl organizăm din nou. Va fi cu siguranță un eveniment reușit. Sperăm și bunul Dumnezeu să ne dea vreme bună, astfel încât să ne putem bucura cu toții în aer liber și apelul către brașoveni și către toți participanții la eveniment este să colaboreze astfel încât să păstrăm frumusețea locului dintre Chetri, să rămână un cadru natural pentru recreere și pentru petrecerea timpului liber. În sensul acesta am făcut și noi toate eforturile necesare alocând și infrastructura pentru colectarea deșeurilor și toaletele publice și tot ceea ce ține de amenajarea zonei. De asemenea, tuturor participanților le transmit apelul de a folosi transportul public către centrul orașului și, după aceea, mersul pe jos, pentru că dimensiunea evenimentului, zecile de mii de participanți, fac imposibilă circulația cu autoturismul mai sus de Piața Unirii. De altfel, este o plimbare duminicală în urma călăreților foarte plăcută. Sperăm că și vremea va ține cu noi. Apelul pe care l-am făcut astăzi către toți participanții este ori de a veni în costume tradiționale, ori de a purta măcar un element care să facă trimitere la portul tradițional“, a spus primarul Allen Coliban.

 Astăzi, brașovenii sunt invitați la „Marțea cu plăcinte“

 Până la paradă, junii tineri mai organizează o serie de evenimente destinate publicului. După ce de Paști a avut loc învestirea șerjilor (căpeteniile, n.n.) și au ieșit „cu stropitul“, astăzi de la ora 17.00, în Piața Unirii, Junii Tineri vă învită la „Marțea cu plăcinte“, iar vineri, la „Aruncatul în țol“, un eveniment unic și spectaculos.

 „Marțea cu plăcinte din Săptămâna Luminată este un eveniment unic al Junilor Tineri. De fapt, toată această săptămână este săptămâna lor. Noi,  ceilalți, îi susținem și venim alături de ei. În concret, astăzi, la ora 17.00, junii tineri se adună în Prund, cântă la Crucea Căpitanului Troparul Învierii , dansează hora junilor, aruncă buzduganul și cu plăcinte îi servesc pe cei care sunt alături de ei, noi urmând a pune mici sume de bani în bițcănul lor, adică în pușculița aia de tablă cu care umblă sutașul. Este practic o manifestare tot câmpenească, unde se mai joacă și un brâu, o horă, o sârbă. Vineri este «Aruncatul în țol», în Prund, un eveniment fastuos unde musai toți tinerii  juni vor fi aruncați în țol, este partea lor de inițiere. Țolul, de fapt, e un covor mare, gros, de care ține toată lumea, și sunt aruncați acolo de la vătaf și până la ultimul june“, a explicat Florin Nistor, june dorobanț.

Link-ul evenimentului, unde pot fi urmărite informații de ultim moment, este https://www.facebook.com/events/533039441676417

Sursa: Realitatea Travel