Muzeul arheologic Histria se închide:” Un pericol pentru vizitatori”

 

Muzeul arheologic Histria se află într-o stare avansată de degradare, iar autorităţile au decis să-l închidă, pentru efectuarea de reparaţii.

„Având în vedere starea de degradare a clădirii Muzeului arheologic Histria, cu posibilitatea reală de a periclita integritatea fizică a vizitatorilor, se stopează în perioada 12 iunie – 31 iulie 2023, pentru executarea unor lucrări de reparații și întreținere curentă, accesul vizitatorilor în acest muzeu”, anunță Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Se va putea vizita în continuare cetatea Histria. 

Localizată la aproape 60 de kilometri de Constanta, în satul Istria, pe malul lacului Sinoe, Cetatea Histria reprezintă un sit arheologic întins pe 67 de hectare, presărat cu vestigii antice impresionante. Este o zona arheologicî de interes prioritar, inclusa in Lista Monumentelor Istorice si, din 2007, inscrisa oficial si pe Lista Patrimoniului European. Cetatea a fost întemeiată de greci în secolul al VII-lea i.Hr., fiind prima colonie greceascî de la Marea Neagra și totodată prima așezare urbană de pe teritoriul țării noastre. 

Se pot vizita: zidul de apărare, cu turnuri și bastioane, care închidea de la vest către lacul Sinoe suprafața mai mică a orașului roman târziu(cuprinzând fosta acropolă a orașului grecesc). Pot fi văzute ruinele conservate ale templelor grecești din zona sacră, străzi pavate și cartiere de locuințe sau ateliere, mai ales romane, terme, bazilici civile și creștine și, în centrul orașului, una dintre cele mai mari bazilici creștine din regiune, datând din secolul VI d.C.

Sursa fdoto MINA Constanta

 

 

Sursa: Realitatea de Constanta