Cappadocia

Cappadocia este tărâmul poveștilor cu zâne! Acest loc pare desprins din basme și cred că este destinat celor cărora le place să viseze. 

M-am hotărât să vă descriu experiența mea în acest loc de poveste și sper să fiu destul de convingătoare încât să vă doriți ca una dintre vacanțele din 2021 să le planificați acolo. 

Cappadocia nu este ca orice alta destinație de city break. Orice alt oraș din Europa îți oferă clădiri impunătoare, restaurante sofisticate, diferite mijloace de transport și mult shopping. Acest loc, in schimb, te rupe efectiv de realitate, de tot ce înseamnă “normal” intr-o vacanța și este la o aruncătură de băț față de București! Când te hotărăști sa vizitezi Cappadocia trebuie sa te aștepți la mult mers pe jos, multe stânci și la foarte multe exclamații de genul “Wooow!” .

https://realitateatravel.net/cele-mai-frumoase-plaje-din-europa-calatorii/

Nu degeaba este considerat a fi cel mai frumos loc din lume din care poți zbura cu balonul. Pentru început, as dori sa clarific faptul ca, Cappadocia este o întreaga regiune, nu un oraș! Cele mai importante orașe din această regiune sunt KayseriAvanos, Goreme și Nevșehir. Cea mai ok modalitate de a ajunge in Cappadocia este printr-o escala in Istanbul. Așadar, după o noapte petrecuta in Istanbul am zburat către Kayseri, zbor ce a durat in jur de o ora cu compania Turkish Airlines. De la aeroport și pana la hotelul care se afla in Goreme am mai parcurs in jur de 45 de minute cu taxiul. https://www.kelebekhotel.com/en

Am ales sa stam in Goreme deoarece este orașul apropiat de cele mai importante atracții turistice, inclusiv zborul cu balonul.

Mi-am dorit foarte mult ca atunci când voi ajunge în Cappadocia sa stau intr-un hotel de tip cave, cât mai autentic, cu view superb asupra întregii regiuni, așa ca am ales Kelebek Special Cave Hotel. Cazările sunt destul de ieftine, cu bani putini poți sta la un hotel foarte luxos. Întreg complexul era exact cum mi-am imaginat , cu specific Anatolian , alcătuit din 2 hoteluri, fratele mai mic fiind Sultan Cave Hotel. Personalul de la hotel s-a ocupat de absolut tot pentru ca experiența noastră scurta in Cappadocia sa cuprindă cele mai importante activități. Prima și singura noastră zi plina acolo a fost extrem de interesantă deoarece a fost ziua in care am zburat cu balonul.

Întreaga experiența a început cu trezitul la ora 5:00, deoarece la 5:30 a fost pick-up-ul de la hotel de catre ghid. Un zbor cu balonul în Cappadocia costă între 120 și 1000 de euro de persoana, în funcție de câte persoane vrei sa fie cu tine in balon, ultima varianta fiind potrivită pentru cererile in căsătorie, deoarece ești doar tu cu partenerul și pilotul. Cel mai bun moment de zburat cu balonul este răsăritul deoarece turiștii au parte și de un peisaj incredibil, dar și de un zbor lin, deoarece la acea ora nu sunt curenți de aer.

In jur de ora 6:30 eram deja in balon, așteptând ca acesta sa se ridice, de pe un platou înconjurat de zeci de alte baloane, unele deja pe cer. Deși eram extrem de obosiți, nu am avut timp nici macar o secunda sa ne plângem, deoarece eram absorbiți de moment. Senzația este minunata, ești liniștit și aștepți sa se ridice balonul din ce in ce mai sus. Răsăritul și baloanele din jur îl fac și pe cel mai nepriceput fotograf sa para un pro. După ce am atins aproape 1000 de m altitudine, am coborât la sol cu părere de rău ca experiența a durat doar o ora și un pic.

 

Întorși la hotel, am luat micul dejun apoi am făcut planul pentru întreaga zi. Recepționerul ne-a ajutat sa organizam un mini tur cu un ghid privat (care a costat in jur de 80 euro de persoana) care sa bifeze cele mai importante atractii, având in vedere ca aveam doar o zi la dispoziție sa facem tot. 

A doua zi am vrut sa vedem experiența balonului cu aer cald de pe terasa panoramică a hotelului. Așa că, din nou, ne-am trezit devreme, in jur de ora 6:30, deoarece la 7:00 deja baloanele erau pe cer. Surprinzător, am realizat ca nu eram singurii romani cazați in acel hotel, ceilalți fiind cântăreața Delia Matache împreuna cu soțul ei, care asteptau și ei spectacolul baloanelor. Știind ca gusturile ei in materie de vacante nu sunt deloc ordinary, ne-am dat seama ca am făcut o alegere foarte buna in materie de destinație și de hotelul la care am hotărât sa stam. 

La orele prânzului a început aventura noastră cu ghidul, după un binemeritat power nap. Prima oprire si cea mai palpitanta, a fost la orașul subteran Kaymakli, unde am mers prin foarte multe cămăruțe strâmte, pasaje înguste, locuri unde trebuia sa imitam mersul piticului. Solicitant as putea spune! Apoi am vizitat Valea Pașabag cu ale sale “fairy chimneys”, una din cele mai populare atracții. Același tip de opriri au mai fost și la Pigeon Valley, Devrent Imagination Valley, Goreme Open Air Museum (unde este muuult de mers) și am finalizat cu Goreme Panoramic View Point unde am avut parte de un apus spectaculos. Cina am luat-o la restaurantul hotelului Carus unde am mâncat faimosul dish Pottery kebab. Este un must try! 

Experiența noastră in Cappadocia era pe cale de a se termina, deoarece la ora 11:00 aveam zborul din Nevșehir către Istanbul. Nu pot spune decât ca a fost exact cum mi-am imaginat, un loc minunat care merita tot efortul escalelor și a timpului pierdut pe drumuri. Pentru cei care se hotărăsc sa viziteze Cappadocia recomand sa își aloce doua zile pline pentru a nu deveni obositor, deși nici o zi plină nu a fost “too much”. Este intr-adevăr o experiența de neuitat!