Comandamentul Litoral 2023 gata de intervenții. Comisarii dotați cu un “kit special”

 

 

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat,  la debutul Comandamentului Litoral 2023, că echipele de control vor ”elimina” toate localurile care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în spaţii inadecvate. Comandamentul Litoral 2023 va fi activ până la jumătatea lunii septembrie.

În Comandamentul Litoral vor fi mobilizaţi prin rotaţie, timp de câte o săptămână, toţi cei peste 400 de comisari ai Protecţiei Consumatorilor din ţară, în timpul controalelor ei dispunând de câte un rucsac ce conţine, printre altele, termometru, telemetru, staţie de emisie recepţie, tabletă.

 “Fiecare dintre colegii comisari are un rucsac ce conţine inclusiv o tabletă de ultimă generaţie, tabletă ce la rândul ei păstrează fişe de control, comune întregii ţări, tocmai pentru a şti exact la ce să se uite şi cum este încadrată constatarea respectivă. …Au acces prin intermediul tabletei la actele normative în vigoare şi la aplicaţiile specifice cercetării din această perspectivă, au termometre de ultimă generaţie ce pot verifica inclusiv gradul de umiditate dintr-un anumite spaţiu pentru că multe dintre alimente trebuie păstrate la loc uscat şi răcoros”, a declarat Horia Constantinescu.

El a menţionat că în rucsac se află şi un telemetru care va fi folosit pentru măsurarea suprafeţei de plajă destinată cearceafurilor. “Au, de asemenea, telemetre pentru că ne interesează, de exemplu, dacă este sau nu respectată suprafaţa de 30% destinată plajei, pe nisip şi trebuie să poată măsura altfel decât cu pasul. Au multe dintre dotările de ultimă generaţie pe care de mult timp şi le doreau. Pot să le păstreze pentru că aceste variante de transport sunt impermeabile. De asemenea, au posibilitatea păstrării documentelor într-o altă variantă. Au şi un alt aspect, fiecare dintre genţi are o etichetă de plastic pe care apar iniţialele Autorităţii noastre tocmai pentru a se şti în cadrul acţiunilor de control de unde este fiecare dintre colegii prezenţi”, a mai transmis preşedintele ANPC. 

Potrivit lui Horia Constantinescu, litoralul a devenit o „caşcarabetă” în sensul în care activităţi de alimentaţie publică se desfăşoară în locuri inadecvate şi, totodată, ar trebui ca, prin implicarea autorităţilor locale, staţiunile turistice să fie „recalibrate”, în aşa fel încât „să poată răspunde efectiv serviciilor turistice doar anumite zone, iar alte zone să fie dedicate locuitorilor din arealul respectiv”.

 

 

Sursa: Realitatea de Constanta