VIDEO Misterele Sulinei: Parastasul Piraților Nepomeniți

 

Parastasul Piraților Nepomeniți, ediția a VI-a, se va desfășura, în perioada 12-13 mai, la Sulina. ”Ținuta nu este obligatorie, că pirații nu judecă fashion, dar unii vot veni costumați, deci să nu vă speriați!”

„Vineri, 12 mai, seara, avem petrecere pe plaja din Sulina. Grătarele or să sfârâie, nisipul e fin, vinul și berea le-am pus deja la rece, să nu ne auzim vorbe. Avem și program artistic pentru toate gusturile: Proconsul, Vița de Vie și Formația București. Sâmbătă, 13 mai, e treabă serioasă: ne vedem la cimitirul din Sulina și facem masă mare cu pomenire. Oficial, cu Părinte, cu ceaune cu mâncare, rom, vorbe de bine și pioșenie doar un pic bahică. Seara ne vedem din nou la o petrecere pe plajă. Cântă și mari artiști ai poporului White Mahala, Formația București, plus domnul Mihai Mărgineanu, prieten vechi al evenimentului. Magicianul Robert Tudor e și el prezent, face magii și găsim aurul piraților”, au anunțat organizatorii evenimentului

 Prin pomenire, Sulina a fost cândva cel mai liber și mai cosmopolit loc al Europei. Acum se redescoperă, un ținut magic al tuturor posibilităților, în care apa dulce și azurie și apa sărată și neagră se întrepătrund, pe țărmul cel mai jos de pe teritoriul României, unde pământul se naște încă și unde oamenii și-au căutat de-a lungul timpului libertatea.

Cimitirul din Sulina, înființat în anul 1864 de Comisia Europeană a Dunării. are multe povești cu pirați, multe etnii, prințese și iubiri care s-au sfărșit tragic! În perimetrul lui sunt înmormântaţi cetăţeni de 21 de naţionalităţi, aparţinând cultelor creştin, musulman şi iudaic. Unele monumente funerare sunt adevărate opere de artă, iar poveştile unora dintre cei înhumaţi aici sunt tulburătoare. Dincolo de toate astea, cimitirul din Sulina vorbeşte despre faptul că în faţa morţii toţi suntem egali.

 

Sursa: Realitatea de Tulcea