Salvamontistul Marius Gane, originar din Argeș este din nou în echipă cu Horia Colibășanu. De această dată vor să cucerească al treilea vârf al planetei, Kangchenjunga.
Cei doi alpiniști au anunţat că vor urca, în premieră pentru România, pe vârful Kangchenjunga.
Cu o înălțime de 8586 m este al treilea vârf ca înălţime de pe planetă.
Cei doi vor începe ascensiunea în luna aprilie.
”Prima parte a expediţiei se va desfăşura pe o rută de apropiere de baza muntelui, la 5200 metri altitudine. Sportivii români vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor”, conform comunicatului oficial al echipei de comunicare a lui Horia Colibășanu.
Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniţei dintre Nepal şi India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut şi de la 110 kilometri depărtare, din India.
Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume, cu vreme imprevizibilă şi avalanşele frecvente.
Prima ascensiune a fost realizată în 1955 de o expediţie britanică, iar cea de- a doua după 22 de ani.
Din respect pentru credinţele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediţii nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câţiva metri înainte de cota maximă.
Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputaţia de “vârf neatins”.
Pentru alpinismul din România încă reprezintă o provocare majoră: a rămas singurul optmiar (munte de peste 8000 de metri) neurcat de români.
Horia Colibăşanu se află a a doua încercare de a cuceri Kangchenjunga, după 10 ani de la prima încercare. A participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, având opt “optmiari” urcaţi.
În 2017 a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional “Steaua României”, grad de Cavaler. Este cetăţean de onoare al oraşelor Timişoara şi Slatina.
Marius Gane are o experienţă de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediţie integral românească pe Everest, în anii 2003. A realizat premiere româneşti pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 m., Alaska) pe ruta West Rib şi ascensiunea Nanga Parbat (8126 m.) pe faţa Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 m. diferenţă de nivel).
Din anii 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Salvamont Argeş (zona Făgăraş Sud).
Cei doi au urcat anul trecut Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya.
Sursa: Realitatea de Diaspora