Veneția, cunoscută locuitorilor și turiștilor, arată diferit astăzi, când multe canale au rămas fără apă, din cauza secetei de lungă durată.
Pentru că rutele de transport din lagună constau în principal din căi navigabile, transportul mărfurilor și al turiștilor devine din ce în ce mai dificil pe măsură ce gondolele se blochează în noroi.
Cauza fenomenului o reprezintă faptul că în ultimele săptămâni nu au existat precipitații în nordul Italiei, iar vântul a fost în general slab și a bătut din nord-vest.
Astfel, ceea ce este denumit „acqua alta” nu a mai apărut, iar canalele au secat și s- au umplut de noroi.
„Ne aflăm într-o situație de deficit de apă care s-a acumulat încă din iarna 2020-2021”, a subliniat expertul în climă Massimiliano Pasqui, de la institutul italian de cercetare științifică CNR, citat de cotidianul Corriere della Sera.
Ca să se recupereze nivelul apei este nevoie de 50 de zile de ploaie”, a mai spus specialistul.
În aceate zile Veneția se confruntă cu maree neobișnuit de joasă (70 de centimetri sub nivelul mării), iar gondolele, taxiurile pe apă și ambulanțele nu mai pot să navigheze pe unele dintre binecunoscutele sale canale.
Italia s-ar putea confrunta cu o nouă secetă, după urgența din vara trecută, spun specialiștii, citați de The Guardian.
Un anticiclon domină vremea în vestul Europei de două săptămâni, aducând temperaturi ridicate, observate în mod normal la sfârșitul primăverii.
Po, cel mai lung râu al Italiei, care curge din Alpi în nord-vest la Marea Adriatică, are cu 61% mai puțină apă decât în mod normal în această perioadă a anului.
În iulie anul trecut, Italia a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani și a declarat stare de urgență în zonele din jurul Po, care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării.
Sursa: Realitatea Travel