Ești vaccinat? Află regulile de care trebuie să ții cont când călătorești în 2021

ce_trebuie_sa_stie_calatorii_vaccinati_complet_poza_reprezentativa

Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că vaccinarea nu este un permis gratuit de călătorie, așa cum credeam noi. Acest lucru este hotărât în mare măsură de gradul nedeterminat în care persoanele vaccinate pot transmite coronavirusul. Până când toată lumea va fi vaccinată împotriva COVID-19 sau se va dovedi că vaccinarea previne transmiterea, persoanele vaccinate vor trebui să poarte în continuare masca și să mențină distanțarea socială pentru a-i proteja pe cei nevaccinați.

Iată ce spun medicii că ar trebui să știe persoanele care s-au vaccinat și vor să își rezerve prima călătorie post-Covid. 

 

Persoanele complet vaccinate sunt mai bine protejate

Noile studii afirmă că cei care au făcut ambele doze de vaccin pot intra după două săptămâni în contact cu alte persoane complet vaccinate, fără măști și fără distanțare. Însă oamenii ar trebui să urmeze în continuare sfaturile, inclusiv purtarea măștilor în public și evitarea călătoriilor odată cu mărirea cazurilor de infectare.

În afară de carantina de călătorie impusă de lege, persoanele vaccinate nu trebuie să se mai auto-carantineze după expunerea la coronavirus, dacă după expunere nu prezintă simptome. Se vor vedea în continuare cazuri, dar acestea ar trebui să fie mai ușoare. 

Se va purta în continuare masca pentru o perioadă

Chiar dacă ai bifat ambele doze, momentan nu există studii care să ateste dacă poți fi purtător asimptomatic. De aceea, experții în sănătate subliniază că sunt încă necesare purtarea măștii și distanțarea. 

Dacă studiile vor demonstra că persoanele vaccinate răspândesc virusul, atunci măștile în avioane vor rămâne probabil până la atingerea imunității la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Tipul de călătorie pentru care optezi contează mai mult ca niciodată

Din cauza eficienței diferite a tipurilor de vaccin anti-covid, este posibil ca țările mai bogate să ajungă primelela imunizarea colectivă. 

Cu puțin noroc, călătoriile în Europa ar putea reveni până în toamnă, dar țările în curs de dezvoltare, safariurile, croazierele sau călătoriile la distanță vor mai întârzia o vreme. Dacă o luăm practic, vizitarea unei singure țări în loc de planificarea unei călătorii în mai multe țări este mai înțeleaptă din cauza cerințelor complexe de testare internațională. Grupurile de turiști cu ghid ar trebui, de asemenea, să fie complet vaccinate și să călătorească numai în țări cu imunitate ridicată.

Alegerea de a vizita destinații care renunță la restricțiile de călătorie pentru călătorii ce și-au făcut ambele vaccinuri este o variantă bună, deși numărul acestora este limitat. Printre ele se numără Seychelles, care își propune ca populația sa să fie printre primele din lume care ajunge la imunitatea colectivă. Urmează Hawaii care se gândește la aceleași implementări.