Localm, un Airbnb al cazărilor din România

localm_airbnb_romania_poza_reprezentativa

Doi români au lansat o platformă numită Localm, unde listează doar cazări și restaurante din satele din România. Dacă vrei să te odihnești într-o casă tradițională sau cauți un loc unde să poți mânca bucate specifice unei zone, găsești pe Localm indicațiile necesare.

Am fost curioși să aflăm mai multe despre cum a apărut ideea acestui business și am stat de vorbă cu Andreea, unul din ownerii Localm.

https://localm.ro

Cum v-a venit ideea să dezvoltați această platforma Localm? 

Avem o casă la țară pe care o închiriem. Avem vecine care gătesc foarte bine bucate specifice satului nostru, dar care fac naveta 40 km zilnic la oraș și cumva este păcat. Satele noastre se depopulează iar oameni ca și vecinele noastre ar putea avea șansa unei vieți mai bune, mai simple și ar putea primi aceiași bani dacă s-ar dezvolta turismul în satul meu. 

Mă uit la oamenii care vin la noi la casă și cât sunt de fascinați de lucrurile care încă se întâmplă în sat. Am crezut că le-ar fi foarte simplu dacă ar putea să le rezerve, activitățile, bucatele și așa aș ajuta și localnicii. Știam că va fi greu să convingem oamenii de la sat că lucrurile pe care le fac ei (activitățile, obiceiurile, bucatele) vor fi apreciate de orășeni, dar lucrăm la asta. 

Avem și 2 copii, și când vin copiii te gândești mai mult la valorile tale pentru că vrei să preia și ei ceea ce crezi tu că este bun. Noi am avut o copilărie frumoasă la sat și vrem să descopere și ei, copiii noștri, satele noastre, să trăiască ce am trăit noi, să crească și în ei rădăcinile și dragul de România. 

Și ne-am dat seama că, din excursiile noastre, nu prea rămânem cu amintiri despre locuri, ci mai mult despre oamenii pe care i-am întâlnit. Asta am vrut să construim, o punte de legătură între lumea satului și oamenii de la oraș.

Pentru gazdele noastre avem o voce și, de multe ori, un chip; le-am vizitat, le cunoaștem. Deși sună idealist, gazdele noastre ne dau energie, sunt oameni foarte buni și harnici și te inspiră, îți devin dragi (și în multe cazuri simțim că și noi le suntem dragi). Dacă vă uitați pe social media, noi promovăm destul de puțin locația în cuvintele noastre, încercăm să spunem povestea oamenilor, valorile și exemplul lor. Și apoi locurile, iar locațiile nu le descriem nici în termeni tehnici (număr camere, număr băi) și nici în cuvinte pompoase, suntem obiectivi și scriem ce și cum simțim.

Cine este echipa din spatele acestei idei?

Suntem o familie cu doi copii minunați, ajutați voluntar de prieteni și parteneri. De exemplu, Mihaela Bondoc, avocatul nostru, ne-a recomandat enorm de multe locații. Nu le vom fi niciodată suficient de recunoscători pentru ajutor. 

Ați simțit pe pielea voastră lipsa de informații când a fost vorba de o vacanță în România și atunci ați venit cu această idee?

Când mergem în concedii prin România și nu numai, ne preocupă 2 lucruri: ce facem când ajungem acolo și unde mâncăm, ideal ceva speific locului. Răspunsul la cele două întrebări ni-l găseam cu greu, neavând un loc unde să le putem găsi pe toate, și de aici începea o alergătură între platforme și aplicații.

Ne place să mâncăm bine, dar în primul rând sănătos și ne-au fascinat de mult oamenii care fac de mâncare acasă. Prima dată când am avut această experiență a fost într-o vizită în Deltă când am mâncat acasă la un localnic cea mai bună ciorbă de pește. Masa aceea a venit împreună cu povestea gazdei de viață, dar și cu povestea ingredientelor din farfurie și asta a făcut experiența să fie una dintre cele mai plăcute.

Cum contactați proprietarii cazărilor din România? Cum ajung ei să colaboreze cu voi? 

Deși suntem la început (am lansat platforma de 3 luni), avem 170 de servicii listate și am ajuns într-un punct în care proprietarii cazărilor ne contactează pentru a se lista pe platformă. Aș spune că unul din punctele noastre forte este modul în care ne promovăm gazdele. Pe multe dintre ele le-am vizitat, am stat de vorba cu ei, ne-au spus povestea din spatele locației pentru care au muncit mult să ajungă în punctul acela. Sunt oameni extraordinari care au o poveste de spus și asta încercăm să facem, să transmitem prin postările noastre emoția, strădania și bucuria lor de a clădi un loc primitor pentru oamenii care le calcă pragul.

La sat oamenii se ajută când este treabă de făcut, iar gazdele noastre ne ajută și ne recomandă alte gazde. 

Care este obiectivul vostru pentru următorul an? 

Ne dorim ca, până la sfârșitul acestui an, să ajungem la 800 de locații. Dar, de fapt, ne dorim ca împreună cu gazdele noastre să contribuim la dezvoltarea turismului în satele noastre. Pentru că avem cu ce să ne mândrim și știm că turismul este șansa de a păstra satele noastre la fel de frumoase, chiar dacă acest frumos se așază într-un context modern. 

Vom considera că ne-am atins obiectivele atunci când vom vedea că oamenii de la sat își deschid obiceiurile și gospodăriile iar turiștii vin să culeagă mere, să strângă fânul, să mănânce și să trăiască simplu și sănătos.  

În același timp, suntem conștienți că fiecare text pe care îl scriem, fiecare locație pe care o promovăm va influența mai mult sau mai puțin dar într-un mod sănătos modul în care se construiește sau se organizează turismul în România. Oamenii se uită în jur și dacă vecinul are succes cu o casă învelită cu șindrilă, sunt șanse mari ca următoarea casă de oaspeți din sat să fie acoperită tot cu șindrilă. 

Ce zone din România credeți că merită promovate mai mult? 

Cred că zona rurală din România, în general, ar merita să fie mai bine promovată. Sunt oameni muncitori care au construit fie case tradiționale de la 0, fie au reconsolidat case vechi în care au locuit bunicii, străbunicii lor, sau fie au relocat case din diverse colțuri ale țării în speranța de a crea un loc cât mai cald, natural și primitor pentru gazde. Sunt însă și monumente de design, arhitectură modernă realizate cu mult bun gust și suntem fericiți că au venit alături de noi. Mai specific, sunt însă și locuri, zone întregi care sunt mai puțin cunoscute sau cu siguranță cu mult mai puțin decât merită. 

Ați pornit afacerea cu ajutorul unor fonduri europene sau ați pornit cu propiile resure? 

Afacerea am pornit-o cu resurse proprii.

Cum ajută platforma voastră utilizatorii care vor un concediu pe plan local?

În primul rând, pe platformă îți poți alege singur ce activități să faci și unde să mănânci atunci când pleci în concediu. Avem pe localm.ro cam jumătate din punctele gastronomice locale din țară și din ce în ce mai multe ateliere și activități. 

Ne dorim ca la un moment dat să avem multe oferte pentru lucrurile care pentru unii oameni de la sat sunt doar sarcini, griji, iar pentru orășeni ar putea fi super activități: strânsul fânului, culesul fructelor, de ce nu, mers o zi cu animale pe islaz. 

Care sunt beneficiile utilizării platformei?

Noi nu oferim doar cazare/ odihnă, ci și bucate și obiceiuri, este un pachet pe care ți-l faci singur cum dorești și unde dorești, pe platforma noastră găsești variante de cazare, bucate și activități, tu le alegi și combini în funcție de timp și preferințe. Dar în primul rând, promovăm și lăsăm călătorii să descopere povești și gazde extraordinare. Majoritatea gazdelor noastre sunt acasă, sunt cu turiștii măcar la sosire sau la plecare. Și așa experiența nu este impersonală și vei găsi bucate curate și cu adevărat specifice locului, vorbite și adeseori servite cu gazdele iar poveștile gazdelor noastre sunt uimitoare și oferă exemple și experiențe de viață:

  • Mosh Radu, un om care știa foarte clar de mic că vrea să trăiască liniștit undeva într-un vârf de munte și pentru asta a deschis și condus puburi și cluburi, și apoi a plecat într-o cabană de turtă dulce undeva în Bistrița.
  • Silva și Ioana, două corporatiste care au lăsat complet vuietul orașului și sunt hangițe moderne în satele copilăriei lor.
  • Bogdan, un Ulysse modern care a rătăcit ani de zile în străinătate dar a avut tot timpul chemarea unui sat din Apuseni și a realizat o cabană extraordinar de frumoasă și de succes.
  • Eibenthal, frați dintr-un sat care și-a pierdut sursa de venit, mina de cărbune care s-a închis. Dar după ce au terminat facultatea s-au întors acasă, în acel sat uitat de lume și au organizat un tren de 2000 de persoane din Praga până la ei la un festival.

Dar nu căutăm să promovăm senzații tari, ci omenia, liniștea și simplitatea. Și există în pictura naivă un motiv al unui om care a înfipt o scară în zăpadă și s-a urcat la Dumnezeu să îi ceară să îl ajute. Așa sunt gazdele noastre, oameni care au avut îndrăzneala să înfigă scara și apoi să urce. Și ne inspiră și pe noi și comunitatea.

https://realitateatravel.net/minivacante-in-romania/